Fakta side om Bardsey æblet

Tilbage til Bardsey æblet

 

Merlin´s æble

Verdens mærkeligste æbletræ.

 

Når du planter og vil passe dit Bardsey æbletræ på den bedste måde, skal du være opmærksom på følgende:

Øen Bardsey har ikke et klima, der er typisk for Nordwales. Den har sit helt egen temmelig unikke vejr, det er mere solrigt og tørt end på fastlandet. Så når du planter dit træ vil det være klogt at tænke på det. Plant f. eks. træet ved en sydvendt væg. Det må meget gerne samtidig være en meget luftig plads. Et varm og luftig voksested vil være med til at reducere dannelsen af skurv, samt minimere chancen for at frugttræskræft kan udvikle sig. Træer plantet på fastlandet har også vist sig resistente overfor disse sygdomme, selvom de vokser i områder hvor disse er meget udbredte.

 

Begge svampearter kræver en vis luftfugtighed for at kunne udvikles, her kan øens specielle klima godt være en del af årsagen til, at træet på øen ikke har disse sygdomme overhovedet.

 

Selvom den saltmættede luft ikke har slået modertræet ihjel, behøver man ikke at plante træet hvor der er et stort saltindhold i luften. Hvis man absolut ønske at plante noget direkte på stranden, skal man prøve med en kokosnød. Det er Ian Sturrock´s mening, rent faktisk har vi et æbletræ der vokser direkte ud til og i vandkanten ved Langelands Bæltet. Staboltæblet, der blev fundet af Bent Nielsen, tåler kraftig saltpåvirkning, og et stort vindtryk. Det er sandsynligvis et æble der er skyllet i land fra en ”pæreskude” En af æblekernerne har udviklet sig til at flot træ, med virkelig gode og velsmagende frugter.

 

Bardsey er frostfrit, så plantestedet bør ikke være det koldeste sted i haven. Træet er prøveplantet I Østrig, hvor det har været udsat for - 20° C, uden at tage skade.

 

Det vides ikke om modertræet er selvbestøvende, under alle omstændigheder vil det være bedst om der var andre æbletræer med samme blomstringstid i nærheden. Kun ganske få æblesorter er selvbestøvende. Det kunne godt tænkes, at dette træ også var det, idet der kun er nogle få træer på øen, og disse gror temmelig langt fra hinanden. For at være sikker på bestøvning anbefales det, at der står andre træer i nærheden.

 

Æbletræer fortrækker en god muldjord som er godt drænet, lidt mod det sure og en sydvendt placering. Modertræet har ingen af disse gode betingelser, men hvorfor ikke give dit træ de bedste betingelser med en god jord og et godt voksested. Prøv ikke på at efterligne modertræets vækstbetingelser på øen. Det kan ikke laves andre steder.

 

Bardsey er meget stormomsust, men modertræet gror på en mere vindstille side af huset i en lille beskyttet jordlomme. Det vil derfor være fejlagtigt at tro, at dit Bardsey træ kan klare alle ekstreme forhold. Beskyt det og plej det som det sjældne træ det er. Under alle omstændigheder hænger æblerne godt fast på træet.

 

Når træet er plantet er det vigtigt, at der sættes et trådnet op til at beskytte det mod bid fra rådyr, harer og græsslåmaskiner. Jorden omkring træet holdes fri for andre planter i en vis periode. Det kan gøres med en papplade, der lægges omkring træet. Husk at gennemvande jorden, når træet er plantet og står ved sin pæl, - der ikke kan rokke. Lidt Siolit Flora i vandet eller plantehullet vil styrke roddannelsen.

 

Eneste trussel der er konstateret på øen er Tortrix Moth larverne (Egevikleren) Af grunde vi ikke ved kaster de sig over træet, som stedvist bliver helt spist. Måske har disse larver ikke noget bedre at foretage sig.

IS/CJ

The Original Bardsey Tree

Bent Nielsens æblegård i Landet på Tåsinge. Her findes en samling på hen ved 400 træer af de gamle frugtsorter. Bardseyæblet er plantet, og indgår nu i samlingen af unikke træer.

Foto: Christian Jensen, Assens

Bardsey æblet er sødt med duft af citron. Kan plukkes og spises sidst i september, men også gemmes til jul.

Billedet i midten er modertræet til Bardsey æblet og er eneste træ af den sort i verden.

Oversættelse og layout: Christian Jensen – Assens – 2019 2316

 

Fakta om Bardsey æblet.

Bardsey æblet ved husmuren på den vindblæste ø. Det ses tydelig hvorfra vinden kommer. Der er ikke mange grene der stikker frem på taget eller langs husmuren.

Lokalt kaldes æblet for Merlin´s æble. Øen er tæt knyttet til legenden om Kong Arthur og hans riddere.

 

Bardsey er en historisk lokalitet for både keltere og kristne. Øen er opkaldt efter en viking. Pilgrimmene betragtede øen som hellig, hvorfor mange ligger begravet her. Vismanden Merlin skulle ligge begravet i sin glaskiste i højen ovenfor huset hvor træet står. Kun børn kan slippe ind gennem det lille indgangshul, der findes på stedet ved graven.

 

Træets alder og historie er delvis ukendt. Det menes at være indført af munke i det 13. århundrede. Træet er plantet midt i den trekantede jordlomme, hvilket indikerer, at det er plantet der helt bevidst. Huset er bygget i 1870 ´erne og træet kan sagtens være lige så gammelt.

 

Træets form.

Der er ikke muligt endnu at fastslå, hvordan træets form er som fritstående. Nogle eksemplarer gror i en opret form, mens andre har en mere nedhængende vækstform. Der vil gå flere år inden vi med sikkerhed ved, hvordan et almindeligt Bardsey æbletræ ser ud som fritstående træ.

Frugten.

De to æbler Joan Morgan fik, beskrev hun som kække eller lidt frækt stribede i lyserødt til cream farvede, ribbede, kronet og med tydeligt duft af lemon eller citron. Hun bedømte æblerne til at være en helt ny sort. De plukkes i september, og er holdbare til Jul.


Æblerne
på øens træ er små og uregelmæssige. De første 15 frugter, der kom på træer inde på fastlandet var meget mere regelmæssige og havde en god størrelse, som æbler i et supermarked.


Anvendelse.

Æblerne er søde saftige spiseæbler som også kan bruges til æblekage eller grød, sukker er det ikke nødvendigt at bruge. Der kan laves en udmærket gylden farvet æblejuice. De kan med fordel bruges til æblecider, der får en fin smag og bliver overraskende stærk.


Sygdomme
.

Skurv: Modertræet og frugterne er skurvfrie. Træerne i et pomet i Nordwales, hvor skurv er udbredt, har ikke vist tegn på skurv.

Kræft: Modertræet er kræftfrit. I pometet på fastlandet, som er kræftplaget, er der ingen tegn på angreb på Bardseyæbletræet.

Meldug og skimmel: Bardsey æblet bliver tilsyneladende ikke påvirket af disse svampe.

Egevikleren (larver): Træet på øen lider af disse angreb, og Ian Sturrock kender ikke andre træer på Bardsey med dette problem. Ingen andre sygdomme og problemer er indtil nu studeret og observeret.

 

 

Merlin´s æble

Verdens mærkeligste æbletræ findes også i Danmark.

 

 

Tilbage til forsiden